reklaam

Hinnaalandusi erinevatel arendusprojektidel kokku: 457
Kogumaht: -802 858 643 EEK
-1 mld EEK tasemeni jäänud hinnalanguseid -197 141 357 EEK eest

Wednesday, November 28, 2007

Eesti macro: Ehitusmahu indeks Q3 2007



Eesti macro: Ehitusmahu indeks Q3 2007

Ametlikesse numbritesse hakkab nüüd selgelt sisse jõudma mõni hetk tagasi ainult prognoositud ehituses ja ehitusturuga seotud sektorites toimuv rahunemine. Nüüd saab juba selgelt öelda, et buum on läbi ja suurt nõudlusest tulenevat survet palkadele, ehitusmaterjalidele, kinnisvarahindadele ei ole enam.

Statistikaamet avaldas 2007 aasta kolmanda kvartali ehitusmahu indeksi kohta informatsiooni. Link.

Pressiteade statistikaametit:

Ehitusettevõtted ehitasid 2007. aasta III kvartalis Eestis ja välisriikides eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5% rohkem, teatab Statistikaamet. II kvartalis alguse saanud ehituse kasvutempo aeglustumine jätkus ka III kvartalis.

III kvartalis ehitasid ehitusettevõtted omal jõul 11,3 miljardi krooni eest. Hooneid ehitati 7,3 miljardi ja rajatisi 4,0 miljardi krooni eest — püsivhindades vastavalt 12% rohkem ja 6% vähem kui eelmise aasta III kvartalis. Nii kohalikul ehitusturul kui ka välisriikides tulenes ehituse kasv ainult hoonete ehitamisest.

Ehitisregistri andmetel lubati III kvartalis kasutusse 1569 uut eluruumi, s.o 209 eluruumi rohkem kui aasta tagasi samal ajal. Enam kui kolmveerand uutest eluruumidest asus korterelamutes. Enim valmis uusi eluruume Tallinnas, järgnesid Tallinna lähiümbruse vallad ja Tartu linn. Ehitustegevuse kallinemine ja laenutingimuste karmistumine on vähendanud nõudlust uute eluruumide järele. III kvartalis anti ehitusluba 1793 uue eluruumi ehitamiseks, mida on võrreldes aastatagusega ligi kaks korda vähem. Eelistatuim elamutüüp oli ühepereelamu.

No comments: