reklaam

Hinnaalandusi erinevatel arendusprojektidel kokku: 457
Kogumaht: -802 858 643 EEK
-1 mld EEK tasemeni jäänud hinnalanguseid -197 141 357 EEK eest

Friday, February 8, 2008

ECB intressiotsuse järelvaade

ECB jättis eile intressid muutmata mis oli oodatud. Kõigi pilgud olid suunatud järgnevale pressikonverentsile. Kui veel mõni hetk tagasi oli ECB üsna jäik ja rääkis peamiselt inflatsiooniriskidest mis tähendab seda, et ECB seisab vankumatult ja hoiab oma intresse, siis pressikonverentsi retoorika oli piisavalt neutraalne, et lugeda välja intresside alandamine. Turud olid tegelikult juba varem ootamas seda, et ka euroala majandus võib saada mõningase löögi tänu USA krediidikriisile kuid ECB oli senini oma retoorikas üpris kindel.

Pressikonverentsil välja öeldud laused kus tunnistati ka majanduskasvule oluliste riskide olemasolu pani Euro langema ja suurendab intresside langetamise tõenäosust. Toon pressile esitatud kõnes välja olulisemad punktid.

"As the reappraisal of risk in financial markets continues, there remains unusually high uncertainty about its overall impact on the real economy. While the economic fundamentals of the euro area are sound, incoming data have confirmed that the risks surrounding the outlook for economic activity lie on the downside. We will continue to monitor very closely all developments over the coming weeks.

The latest information on economic activity around the turn of the year points to a more moderate pace of growth in the euro area than the quarter-on-quarter rate of 0.8% observed in the third quarter of 2007.

Looking ahead, while the slowdown in the economies of some of the euro area’s major trading partners is likely to have an impact on euro area real GDP growth in 2008, both domestic and foreign demand are expected to support ongoing growth.

That said, uncertainty about the prospects for economic growth is unusually high and the risks surrounding the outlook for economic activity have been confirmed to lie on the downside. Risks relate mainly to a potentially broader than currently expected impact of financial market developments on financing conditions and economic sentiment, with negative effects on world and euro area growth."

Trichet oleks pidanud läbivalt oma kõnes rõhutama inflatsiooniriskide olulisust, siis oleks säilinud intresside hoidmise poliitika. Praegu võib öelda, et ECB on pigem lähitulevikus intresse alandamas. Aasta lõpuks võime näha intresse 0,5% võrra madalamal tasemel. Üsna tõenäoline võib olla ka 0,75% alandamine. Hetkel peab veel natuke protsesse jälgima ja vaatama mis turul toimub. Olukord võib muuta kiiresti. Tricheti kõne oli pigem positiivne uudis kohalikele spekulantidele ja laenajatele/laenanutele kuna ei rõhunud enam nii teravalt inflatsiooniriskidele ja hinnastabiilsusele. Viited suurele ja ebameeldivale inflatsioonile ning sellega võitlemise olulisusele olid küll kõnes olemas kuid praegusel hetkel oli kõnes olulisemad need punktid mis tunnistasid ka kasvule ohtlike riskide olemasolu. Ja see tähendab senise poliitika mõningast muutust ehk intresside langust lähitulevikus.

Vt pressiteade siin: tekst, video

No comments: