reklaam

Hinnaalandusi erinevatel arendusprojektidel kokku: 457
Kogumaht: -802 858 643 EEK
-1 mld EEK tasemeni jäänud hinnalanguseid -197 141 357 EEK eest

Thursday, February 7, 2008

Eelevaade: Euroopa Kekspank võib tuua kergendust kohalikele kinnisvaraspekulantidele.

Eelevaade: Euroopa Kekspank võib tuua kergendust kohalikele kinnisvaraspekulantidele.

Täna otsustavad Euroopa keskpank (European Central Bank - ECB) ja Inglise keskpank (Bank of England - BOE) oma korralistel intungitel intresside üle. BOE intress mõjutab meid vähem ja sellel ei peatuks palju. Turud muidu hetkel ootavad et BOE langetab intresse.

Meid mõjutavad aga otseselt ECB intressiotsused. Turgude laiapõhjaline konsensus on hetkel selline, et seekord jäetakse intressid muutmata ja neid hoitakse samal tasemel. See info on suuresti juba turuosalistele teada ja tõenäoliselt mingit reaktsiooni ei järgne kui intressid tõesti jäävad samale tasemele. Kõige olulisem aga mida jälgida ja mida kõik tegelikult ootavad on Euroopa Keskpanga presidendi Jean-Claude Trichet´ kõne ja kommentaarid pressikonverentsil pärast otsust.

Püüan üldiselt selgitada miks. USA kinnisavraturult alguse saanud krediidikriis on praeguseks hetkeks levinud juba üle maailma ja mitmed macroandmed USA kohta näitavad, et vaikselt hakkab mõju levima ka majandusse. Seda on koguaeg kardetud ja loodetud et levimist ei toimu. Lootused on muidugi asjatud sest sealne krediidimull on olnud veel pöörasem kui Eestis. Kinnisvara on veel rohkem buuminud ja inimesed on veel rohkem laenanud. Keskpankadel on olukorra leevendamiseks lihtne võimalus: alandada intresse. Majandus ja ettevõtted saavad odavamalt raha laenata ja majandus elavneb. Intressilangetused on majandust turgutanud. Kuid olukord ei ole nii lihtne. Erinevate põhjuste tõttu on maailmas hetkel ka suur inflatsioonisurve. Selle leevendamiseks on samuti kekspankadel lihtsad vahendid: tõsta intresse. Seega keskpangad on suure dilemma ees. Ühelt poolt intressilangetused selleks et hoida ära suuremat majandussurutist kuid samal ajal andes endale aru, et see mõjub inflatsioonile positiivselt ja niigi kõrge inflatsioon tõstab veelgi pead. Teiselt poolt intresside tõstmine või samale tasemele jätmine et võidelda infaltsiooniga kuid samal ajal andes endale aru, et see mõjub majandusele käimasoleva krediidikriisi ajal kehvasti. Likviidsust oleks hädasti juurde vaja. Inflatsiooniga on eriti tülikas võidelda. Praegu ongi kekspankade peamine ülesanne võidelda inflatsiooniga. See teebki otsuse eriti keeruliseks. Keskpangad langetaks kohe intresse ja turgutaks majandust kui inflatsiooni segamas poleks.

FED USAs on valinud hetkel intresside langetamise tee (kuid seal on ka probleemid suremad). ECB oli veel mõni hetk tagasi kindlalt intresside säilitamise ja inflatsiooni tapmise strateegiat jooksutamas. Negatiivseid numbreid polnud palju tulnud ja inflatsiooni kontrollimine tegelikult olekski õige ja adekvaatne käitumine. Eurotsooni inflatsioon on oma tippude juures ja keskpankade ülesandeks ei ole spekulantide päästmine vaid üldise heaolu tagamine. Üpris huvitavad olid 24 Jaanuaril ECB ametniku Axel Weber´ kommentaarid:

"ECB's governing council member Axel Weber said the Federal Reserve's surprise decision to cut interest rates by 75 basis points on Tuesday had not shifted the ECB focus on euro zone inflation, dampening rising expectations that it too will have to cut rates soon."
Link: FOREX-Euro rallies on hawkish ECB official, German data

Samal päeval tulid ka tugevad Saksamaa äride kindlustunde indikaatori tulemused. Kindlustunde positiivne väljavaade andis alust ja Weberi kommentaarid kinnitasid selgelt, et ECB poliitika on kontrollida inflatsiooni (mis tähendab intresside tõstmist või vähemalt säilitamist). Selle põhjal oleks olnud lihtne (ja oligi) ette näha, et ECB säilitab oma intressi kui 5 veebruaril poleks tulnud Eurotsooni jaetarbimise (retail sales) statistikat mis muutis turuosaliste suhtumist täielikult. Üha rohkem hakati mõtlema sellest et majandussurutis ja probleemid jõuavad ka Euroopasse ja nõrgad numbrid andsid põhjust intresside langetamisest rääkida.

Mõlemad sündmused, nii Axel Weberi kommentaarid kui 5 veebruari jaetarbimise statistika mõjutasid Euro liikumist valuutaturgudel märkimisväärselt.

Seega intresside otsus peaks tänaseks selge olema: intressid hetkel säilivad. Vahepeal ei ole tulnud nii palju negatiivseid numbreid mis paneks ECB kohe intresse langetama. Kui nad tõesti langetavad, siis on võitu saanud majanduse toetamise plaan ja järgneb terav reaktsioon. Selge pole aga see milline on ECB edaspidine strateegia. Olulised ongi seetõttu kommentaarid pressikonverentsilt. Kui ECB räägib inflatsiooni tapmisest ja hinnastabiilsusest, siis tähendab see seda, et ECB tõenäoliselt ei ole väga aktiivselt intresse langetamas. Kui ECB räägib majanduse probleemsest väljavaatest ja krediidikriisi levimise ohtudest majandusse, siis tõenäoliselt nad asuvad intresse alandama. Mitte küll nii nii aktiivselt kui FED USAs kuid mingil määral küll. Suur dilemma ECBle ja suur küsimus investoritele. Vahetult enne otsust näitavad intressifutuurid 0,5% langust intressides aasta lõpu poole.

Seega tänane päev peaks kohalikele kinnisvaraspekulantidele huvitav olema.
BOE teatab oma intressidest kell 14:00 meie aja järgi (BOE leht)
ECB teatab oma intressidest kell 14:45 meie aja järgi. (ECB leht)
Infol saab silma peal hoida suuremates finantsportaalides kuhu uudised kiiresti jõuavad.


24 Jaanuar, EUR/USD 5 Veebruar, EUR/USD

No comments: