reklaam

Hinnaalandusi erinevatel arendusprojektidel kokku: 457
Kogumaht: -802 858 643 EEK
-1 mld EEK tasemeni jäänud hinnalanguseid -197 141 357 EEK eest

Friday, March 14, 2008

Moskva aeg aitab sulle raha säästa

Läbipaistvusest kinnisvaraturul

Peamine põhjus miks KVKV tegutseb on läbipaistvuse suurendamine kinnisvaraturul. KVKV-sse on mugavalt kokku kogutud hinnalanguste info mis muidu oleks ainult valitud arendajate ja maaklerite sfääridesse liikuma jäänud. Turg saab paremini ja täpsemat infot. Suurem adekvaatse info hulk aga muudab protsessid kiiremaks ning täpsemaks.

Erinevatest arendajate poolsetest keerulistest skeemidest aga on siiski mõnikord väga keeruline läbi närida. Mõned huvitavamad näited:

* Arendaja müüb kinnisvara oma hinnaga ja lõpetab müügi kuid imekombel ilmub sama objekt mõne uue maakleribüroo kaudu uuesti müüki. Odavamalt. Hea võimalus kuidas hinnalangust peita.

* Tavaline müüginipp on rõdu, panipaiga jm abipindade üldpindalasse arvutamine ja seeläbi m2 hinna soodsamana näitamine. Netopindala leidmine on lihtne kui abipinnad on eraldi välja toodud, kuid sageli seda tehtud ei ole.

* Peibutuskauba lisamine kinnisvarahinnale selle asemel et kohe hind alla lasta. Suurim boonuspakett on olnud VW Touareg maastur. On juba selge et vahepeal toimunu oli buum. Sellise hinnaga leidus ostja ainult buumi tingimustes. Mõistlikum oleks hinda langetada. Nii saab uuesti turu käima.

* Üks suurem arendaja näiteks broneerib arvutiprogrammiga oma veebilehel teatud hulga kortereid ise ära. Tõenäoliselt selleks et potentsiaalsele ostjale vihjata et meil on palju broneeringuid ja hinda alla ei lase. Automaatsed broneeringud teatud kuupäevani, seejärel vabanemised nig uuesti broneerimised ei aita turu läbipaistvusele eriti kaasa. Kuid eks arendaja likviidsuspositsioon teeb selleski praktikas tulevikus omad korrektuurid.

* Üks viimastest huvitavatest kuid mitte päris adekvaatsetest nähtustest on Rime Luha maja hollandi oksjon internetis. Reaalajas tiksub korteritel hinda alla. Tegemist on geniaalse turundustrikiga ja Rime Kinnisvara on jälle tõenäoliselt uue trendi või uue nähtuse algataja Eestis kuid selle oksjoni puhul on üks probleem: hinnad ei ole võrdsed kõigile osalejatele. Kellaaeg võetakse kasutaja arvutist. Kui seadistada oma arvuti kella nt Moskva ajale, siis on ühel potentsiaalsel ostjal eelis võrreldes teiste ostjatega. Või kui valite USA aja, siis saate õhtul koju tulles vaadata hinnalanguse kordust. Huvitav kas Rime aktsepteeriks sellist susserdamist ostjate poolt? Kui potentsiaalne ostja krutib näiteks kohe hommikul oma kella 15:00 peale, kas see võiks läbi minna. Rime võiks teha IT-lahenduses väikese muudatuse ja võtta kellaaja oma serverist ja täpsustada ka ajavööndit. Seniks aga kõik uuesti Moskva ajale!

http://www.rime.ee/luha/apartements

EDIT: Nagu juba kommenteerija viitas, siis kuupäeva kruttimine toob veel huvitavama tulemuse. Sättige oma kelaajad ja kuupäevad ette ning te võite saada korteri ka tasuta. ;)

1 comment:

Indrek said...

Rime hinnalanguse kohta:

Vähe sellest kellaajast.. vaata parem seda tulemust:
http://voyag.blogspot.com/2008/03/rime-jagab-kortereid-tasuta.html