reklaam

Hinnaalandusi erinevatel arendusprojektidel kokku: 457
Kogumaht: -802 858 643 EEK
-1 mld EEK tasemeni jäänud hinnalanguseid -197 141 357 EEK eest

Friday, July 4, 2008

Euroopa Keskpanga intressiistungi järelvaade

Kõige olulisem: lähitulevikus intressitõusu oodata ei ole. Kõige olulisem keskpanga presidendi, hr Trichet, fraas oli: "Praegune intressitase tagab ECB eesmärkide täitmise!" ECB on keskpank mille ainuke eesmärk on hinnastabiilsuse tagamine (inflatsiooniga võitlemine). Oluline oli ka mitu korda rõhutatud väide, et: "Alustades praegusest mul ei ole eelarvamusi!" mis viitab neutraalsusele. Keskpank ei ole ei tõstmas ega vähendamas intresse.

Lähitulevikus võime oodata nõrgemaid numbreid Eurotsooni majanduse kohta. See võib tekitada ootusi intresside langetamiseks. Negatiivne inflatsiooniväljavaade on samas samuti säilinud. See ei luba kiiresti alandada. Lähemaks kolmeks kuni kuueks kuuks ECB tõenäoliselt jätab oma intressid paika. Mõningast rahunemist võib selle aja jooksul tulla krediiditurgudel. Kui likviidsusprobleemid muutuvad väiksemaks, siis langeb ka Euribor mis on seoses krediiditiurgude probleemidega ECB baasintressi määrast päris kõrgele üles liikunud.

Tagataustal on mitmeid protsesse (kasvu ja inflatsiooni väljavaadetega seotud, lisaks krediiditurgude probleemid) mis võivad hakata intressiväljavaadet mõjutama, kuid neid protsesse tuleb tulevikus jälgida. Oluline info lähitulevikus on kasvu ja inflatsiooni näitavad majandusnumbrid ja keskapnga ametnie retoorika lähiajal. Pressikonverentsi enda märksõnaks intresside koha pealt võiks olla neutraalsus ja stabiilsus lähiajaks.

1 comment:

Anonymous said...

Taname huvitavat teavet